image[253]

Ezt kell tenned, ha hazajössz

Igazolni kell a magyar állampolgárságát, nyilvántartásba kell vetetnie magát és új TAJ-kártyát is igényelnie kell annak, aki huzamosabb külföldi munkavállalás után költözik haza Magyarországra.

Nem túlságosan bonyolult, de azért azért némi ügyintézést igényel, ha egy hónapokig, évekig külföldön dolgozott magyar állampolgár hazatér. Ha van itthon bejelentett lakcíme, akkor csak TAJ kártyát kell igényelnie, hiszen a személyi igazolványa, lakcímkártyája, adókártyája nála maradt.

Sokan dolgoznak külföldön, nem kevesen készülnek a nagy kalandra, de vannak, akik a hazatérést fontolgatják. Annak, aki ideiglenesen van másik országban, megmarad a magyarországi lakcíme, ami a haza költözéskor előny.

Más a helyzet a külföldi letelepedés esetén: ilyenkor a magyarországi lakcímet törlik a nyilvántartásból, de ideiglenes lakcímnek meg lehet tartani. Utóbbi esetben a személyi igazolványt is vissza kell adni. Akár évekig, évtizedekig is lehet ideiglenesen is külföldön tartózkodni.

A végleges kitelepedés nem az időtartamtól függ, hanem az érintett elhatározásától. A Külügyminisztérium kiadott egy tájékoztatót, mit kell tudniuk a hazatérő magyaroknak. Eszerint a hazaköltözéssel kapcsolatos teendők a következők:

1. A magyar állampolgárság igazolása

A kettős vagy többes állampolgárok, ha egyik állampolgárságuk magyar, akkor nem külföldinek, hanem magyar állampolgárnak tekintendők. Személyazonosságának és magyar állampolgárságának igazolására alkalmas az érvényes magyar útlevél, a 2001. január 1. napja után kiállított, érvényes magyar vezetői engedély, és ha rendelkezik Magyarországon bejelentett lakóhellyel, érvényes magyar személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.

Akinek ezek egyike sincs meg, a hazatérését megelőzően érdemes kérvényeznie a magyar útlevél kiállítását az állandó lakóhelye szerinti illetékes konzulátuson. Hazatérés után is van erre lehetőség, mégpedig az okmányirodákon.

2. Nyilvántartásba vétel

A hazatérő, magyarországi lakóhelyére történő beköltözésétől számított 3 munkanapon belül a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél kell megjelenni, itt az adatait nyilvántartásba veszik, és ezzel a lakcím-bejelentési kötelezettségét is teljesíteni. Ez a feltétele annak, hogy személyi igazolványt, valamint személyi azonosítót (személyi számot) és lakcímet igazoló hatósági igazolványt kapjon.

3. Váminformáció

Az EU-tagállamokból hazatérők vagyontárgyainak behozatalához vámeljárás nem kapcsolódik. A jövedéki termékek (dohány- és alkoholtermék) kivételek, mennyiségi korlátozások előfordulhatnak. A kulturális tárgyak más tagállamba történő kiviteléhez hatósági engedély kell. Az Európai Unióból behozott személygépjárműveket itthon forgalomba kell helyezni, ezért regisztrációs adót, új személygépkocsi után általános forgalmi adót (ÁFA) is fizetni kell.

4. Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás szolgáltatásaira a biztosítási jogviszonnyal rendelkezők jogosultak. Aki jogosulttá válik Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra, de nem rendelkezik TAJ-számmal, illetve TAJ-kártyával, az a lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye szerint illetékes megyei, fővárosi egészségbiztosítási pénztárnál kérheti a kártyáját, igénylőlap kitöltésével.

Az igénylőlap benyújtásához szükség van a személyi igazolvány és a lakcím igazolás bemutatására, valamint a jogosultság igazolására. Mivel annak, aki 3 hónapnál tovább maradt külföldön, az OEP-nél be kellett jelentenie a kiutazást, hogy elkerülje a kettős fizetést. Abban az országban fizetett társadalombiztosítást, ahol dolgozott. Így minden hazatelepülőre érvényes, a TAJ-kártya igénylés.

Biztosított pedig akkor lesz, ha dolgozik, vagy lerója az egészségbiztosítási járulékot, ami havi 6600 forintos kötelezettség.

5. Adózás

A külföldön munkát vállalónak mindezek mellett személyi jövedelemadó-bevallást is kell a továbbiakban kitöltenie (még abban az esetben is, ha Magyarországon adóköteles jövedelmet nem szerzett, és külföldi munkája után ott adózik) addig, amíg rendelkezik magyar állampolgársággal. Ha állampolgárságot szerez egy másik országban is, akkor addig, amíg van Magyarországon érvényes, bejelentett állandó vagy ideiglenes lakcíme. Tehát az adókártyája érvényben marad.

Azokból a hivatalos iratokból, amelyek a külföldi munkavállalónál maradtak és nem járt le az érvényességük, nem kell újat készíttetni.
There are no comments

Add yours