Bundles of Five Dollar Bills

Tízmillió dollárt kap a 15 évig ártatlanul börtönben ülő férfi

New York, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Tízmillió dollár (több mint kétmilliárd forint) kártérítést kap egy brooklyni férfi, akiről kiderült, hogy ártatlan volt abban a gyilkosságban, amely miatt 15 évet töltött börtönben – írta az ABC News.

A 42 éves Jabbar Collinst hamis tanúvallomások alapján ítélték el egy rabbi húsz évvel ezelőtti meggyilkolásáért. New York város tízmillió dollárt ajánlott fel peren kívül a férfinek, aki szerint az egyezséggel a hatóságok elismerték a hatalmas kárt, amelyet neki és családjának okoztak. 

A város a napokban kínálta fel a kártérítést – mondta el Collins ügyvédje, Joel Rudin. 

Júliusban New York állam már hárommillió dolláros kártérítést ítélt meg Collinsnak. A két összeg együttesen az egyik legnagyobb kártérítés, amelyet valaha is megítéltek hasonló ügyben egy New York-i vádlottnak. Júniusban egy 1989-ben a Central Parkban elkövetett gyilkosságért elítélt férfi ugyancsak több milliós kártérítést kapott ügyének felülbírálata után.

Collins, aki a börtönben jogi tanulmányokat folytatott, négy évvel ezelőtti szabadon bocsátása óta Rudin irodájában dolgozik asszisztensként. A férfi nemcsak a várost perelte be, hanem az ügyében eljáró kilenc nyomozót és ügyészt is.

Az ítéletet, amely bűnösnek találta Abraham Pollack ortodox rabbi 1994-es meggyilkolásában, végül azután érvénytelenítették, hogy Collins több tanúról is kiderítette, annak idején rendőri, illetve ügyészi nyomásra tanúskodtak.

A város jogi osztálya szerint a Collinsszal kötött peren kívüli megállapodás igazságos, és New York érdekeit szolgálja.
There are no comments

Add yours