94165918.jpg

Újabb Seychelle-szigeteken lévő céggel verték át az embereket

Magyar ügyfelekre és befektetőkre utaztak, de bírság lett belőle

Budapest, 2016. június 30., csütörtök – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt 195,8 millió forint bírságot szabott ki a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű társaságokkal szemben – közölte a jegybank csütörtökön az újságírókkal.

Különleges intézkedések

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a Belize-ben, illetve a Seychelle-szigeteken székhellyel rendelkező, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű társaságok végeznek-e, vagy végeztek-e – rendszeres gazdasági tevékenységük keretében – az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben szükségesnek tartotta az ideiglenes intézkedés elrendelését, s 2015. november 3-án közzétett végzésében – az eljárást lezáró döntéshozatalig – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

Hiába a Seychelle-szigeteken történő cégbejegyzés, a magyar jogszabályok vonatkoznak

A megbírságolt társaságoknak azt is megtiltotta a jegybank, hogy azok engedély vagy bejelentés hiányában befektetési szolgáltatási, illetve függő ügynöki tevékenységet végezzenek.

A jegybank megállapította, hogy sem a Seychelle-szigeteken, sem a Belize-ben bejegyzett vállalkozás nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel.

Magyarokra és magyar ügyfelekre szakosodtak, de a magyar törvényeket akarták megkerülni

Mindenek ellenére a társaságok kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végeztek tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – az MNB által ugyancsak vizsgált 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzenek.

Feljelentést is tettek, rendőrségi ügy indult, börtön is lehet a vége

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB elsődlegesen az engedély nélküli, valamint a bejelentés hiányában végzett tevékenységekkel összefüggésben megszerzett közvetítői díjakat és jutalékokat vette alapul, melyek magyar ügyfelektől származtak. A magyar ügyfelek befizetéseit ugyanis le lehet követni, hiszen magyar bankszámlákról történtek meg a pénzek átutalása. Súlyosító körülményként értékelte továbbá, hogy mindkét társaság tevékenységével nagyszámú befektetői kört ért el, valamint jelentős összegű ügyfélvagyont kezelt.

A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett, továbbá jelzéssel él azon külföldi társfelügyeletek felé, mely országok befektetői a 5Gulden Ltd. társaságok tevékenységében szintén érintettek lehetnek.

Az On-line Seychell szigeteki cégek rendkívül megbízhatatlanok, gondolkodjunk, mielőtt belépünk!

Londoni oknyomozó újságírók olyan állásközvetítőnek álcázott interntes vállalkozásra is bukkantak, melynek üzemelése szintén jogszerűtlen magyarországon. A “Net-e club” névre hallgató internetes közösségi oldal (neteclub.com) szintén kifejezetten magyar ügyfélkört céloz meg, méghozzá a nyugdíjas réteget. Az otthon számítógép előtt ülő kiszolgáltatott, távmunkában dolgozni vágyó nyugdíjasokat a Seychelle-szigeteki címre hívatkozó internetes oldal magyarországi üzemeltetői 20 eurós és 120 eurós klubtagsági díjakkal csapják be azt ígérve, hogy a klub webkonferenciákon való résztvétel után profi állásközvetítők lesznek. Ezt úgy érhetik állítólag el, ha az oldalon lévő általában valótlan álláshirdetéseket tovább megosszák facebookon és ezzel magát a rendszert népszerűsítik a tagok – így új beléőket tudnak majd maguk alá szerezni amiből megkapják a díjukat.

A további belépési díjakat láncszerűen osztja szét a bűnszervezet az újonnan belépő tagok között, mely kimeríti a piramisjáték bűncselekményét – melyet hálózati marketingnek álcáznak. A neteclub.com internetes oldalon lévő szeveződés helyzete viszont ennél is rosszabb, mivel az nincs is bejegyezve a Seychelle-szigeteken. A tevékenység magyarországon ráadásul munkerő közvetítésnek minősül, melyre szintén nincs meg az engedélye sem az “ál cégnek”, sem pedig a “munkatársaknak”.

A Seychelles-szigeteken nincs semmiféle nemzetközi üzleti tevékenység. A szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától legközelebb Szomáliától van, Madagaszkártól északkeletre található. Pénzneme a Seychelle-i rúpia, Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb. Nincsenek őslakók; a seychelle-iek főleg francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók utódai. A Seychelles-szigeteki cégbejegyzéseket nagy részben csalásra használják úgy, hogy a valódi tevékenység helyszínén és országában lévő jogszabályokat megpróbálják azzal megkerülni.

Mint arra a jegybank már többször felhívta a befektetők figyelmét, az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően offshore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők és a belépők érdekeit. Az Offshore cégek mögé bújva általában kifejezettan azért indítanak vállalkozásokat, hogy az adott ország (jelen esetben magyar) jogszabályokat megkerüljék. Erre viszont egy Offshore cégbejegyzés sem alkalmas – csak ezt a befektetők illetve belépők nem tudják. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, s esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül, viszont bűncselekmény során nem a Seychelle-szigetek rendőrsége és bírósága az eljáró szerv, hanem a magyar – illetve mindig az az ország, ahol a cselemény valójában történik. Az ilyen cégek bajba is sodorhatják azokat a tagokat, akik jóhiszeműen csatlakoznak hozzájuk, hiszen helyi rendőrségi és bírósági meghallgatásokra, meghurcolásra, büntetésekre számíthatnak.

Hangsúlyosan ajánlott ezért, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.  Éppen ezért a most megbírságolt társaságokra vonatkozó figyelmeztetés is már korábban közzétételre került az MNB honlapján.

Ezért azt ajánlja, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről – olvasható a közleményben.
There are no comments

Add yours